top of page

KİTABEVİNDE DRAMA

     2015 yılında İzmir’de bir kitabevinde geziniyorum. (Tabi ki çocuk bölümünde.) Bir anne de çocuğu için kitapları inceliyor. İşin ilginç yanı kendisi için kitap incelenen çocuk da kitabevinde fakat elinde telefonla oynuyor ve kitaplarla hiç ilgisi yok. 

 

     Bir an için kendi kendime düşünüyorum. 

 

     “Bu anne istediği kadar çocuğuna kitap baksın. Çocuğun böyle bir ortamda bile kitaplara ilgisi yok. Anne hangi kitabı alırsa alsın çocuk o kitabı okumayacak.”

 

     Ben bunları düşünürken Newton’un kafasına düşen elma geliyor benim kafama da düşüyor.

 

     “Lider, sen müzelerde çocuklarla çalışmalar yapıyorsun. Amacın ne? Çocukların müzelerde eğlenceli ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayarak müze bilinci oluşturmak. Haydi gel, aynısını kitabevinde yapalım.” 

 

     

     Kitabevinde yaptığım ilk etkinlik sonrası ailelerden şöyle bir fotoğraf alıyorum. 

("Müzede Drama" başlıklı yazımı okumak için tıklayabilirsiniz.)

     Çalışmayı yaparken etkinliği yarıda bırakarak çocukların hikâyeyi merak etmelerini amaçlamıştım. Bu fotoğraf gösteriyor ki amacıma ulaşmışım. Çalışma sonrası anneleri alışveriş yaparken çocuklar kaldırıma oturmuş kitabı okumaya çalışıyorlar. 

 

     İlk etkinlik sonrası almış olduğum bu motivasyonla 2015 yılından beri kitabevlerinde çalışmalar yürütüyorum.

     Şimdi gelelim başlık konumuza. “Kitabevinde Drama.” 

 

     Ben gerçekten kitabevinde drama mı yapıyorum?

     Drama eğitimi aldığımız süre boyunca bize öğretilen bir şey vardı. 

  

     “Drama da seyirci olmaz. İzlendiğini düşünen katılımcı kendini açık bir şekilde ifade edemez.” (Tiyatrodan ne kadar farklı değil mi?)

     Sadece buradan yola çıkarak bile kitabevlerinde drama çalışmaları yapmadığımı söyleyebilirim. Yaptığım bu çalışmalara “dramanın tekniklerini ve oyunlarını kullandığım interaktif bir çalışma” diyebilirim.

 

     Bu çalışmaların amacı çocuklar ile kitaplar arasında oyun yoluyla bir bağ kurmak, bunu yaparken çocukların merak duygusunu harekete geçirmek ve kitabı okumak için çocuğun kendisinde bir iç motivasyon oluşturmaktır. Bu yolla çocuklara “Kitap oku!” demek yerine “okumaya teşvik edecek bu tür yolların kullanılmasının” çok daha etkili bir yöntem olduğunu düşünüyorum.

Drama nedir? diyenler bakabilir.)

bottom of page