YENİ SÜREÇTE “EN HIZLI UYUM SAĞLAYAN” AYAKTA KALIR!
Yandaki görsele tıkladığınız zaman izleyeceğiniz video eğitimci Ali Koç’un bugünden sonra Covid-19 ile beraber okul hayatında değişmesi muhtemel, değişecek ve değişmek zorunda olan uygulamaları anlattığı bir videodur.
Ayrıca okul, öğretmen ve veli tarafından dikkat edilmesi/önlem alınması gereken noktaları içermesiyle de dikkatle izlenmesi gereken bir video olduğunu düşünüyorum.
İzlemeye vakti olmayanlar için Ali Koç’un değindiği bazı noktaları aşağıya yazdım. Okuyabilirsiniz.
-
Yeni süreçte veliler okul seçerken sağlık ve hijyen anlamında alınan önlemlere göre okul seçecekler.
-
Okullarda “Kriz Yönetim Ekipleri” kurularak salgın süresince kurumun politikalarını yürütecek ekiplerin oluşturulması gerekmektedir.
-
Sınıf mevcutlarının düşürülmesi hususu göz önüne alınmalıdır.
-
Çocukları sınırlı sayıda yetişkinle kısıtlı mekanlarda buluşturmaya yönelik adımlar atılmalıdır.
-
Okula giriş-çıkış kapılarının düzenlenerek, farklı yaş gruplarının farklı saatlerde farklı kapılardan okula giriş çıkış yapılması sağlanmalıdır.
-
Okula girişlerde ateş ölçümü yapılmalıdır. (*Yazarın notudur)
-
Ortak kullanım alanlarını kullanma usulleri belirlenmelidir. (Farklı teneffüs saatlerinde farklı sınıfların teneffüse çıkması gibi)
-
Afiş, simge, tabela gibi dikkat çekici şeyler ile uyarı önlemlerinin okula asılması gerekmektedir.
-
Yemek sisteminin gözden geçirilerek bir süre tek kullanımlık malzemelerin kullanılması, yemek saatlerinin bölünmesi, öğrencilerin sınıflarda yemek yemesi gibi önlemlerin alınması gerekmektedir.
-
Ağustos’tan sonra gelmesi beklenen 2.dalga ile tekrar evlere kapanabiliriz. Kurumlar ve öğretmenler buna göre hazırlıklarını yapmalıdır.
-
Okulun açık olduğu süre boyunca okula gelen öğrenci kadar okula gelmeyen öğrenci de olabilir. Kurumlar hem okula gelen hem de okula gelmeyen/gelemeyen öğrencilere eğitim verecek şekilde önlemler almalıdır.
-
Öğrencilerimize verdiğimiz hijyen ve kişisel sağlık konularında eğitim içeriklerimizi tekrar gözden geçirmeliyiz. Bu içeriklerde “zeminle temas, arkadaşıyla temas” gibi konulara dikkat edilmelidir.
-
Okulların açılması hususunda okulda maskeli öğretmen gören özellikle okul öncesi öğrencilerinde ister istemez bir kaygı, çekince durumu olabilir. Bunun önüne geçmek amacıyla maskeleri sevimli gösterecek bir dizi uygulamalar yapılmalıdır. (Öğretmen maskelerinin süslenmesi vs)
-
Veliler, okullara ve öğretmenlere olan bakış açılarını değiştirmek zorundadırlar. Eskiden velilere “Öğretmen rolüne siz girmeyin” derdik ama şimdi tam tersini söylemek durumundayız. Veliler öğretmen rolüne bürünerek okul ile işbirliği içerisinde hareket etmek durumundadır.